Vallery van 13 is een voorbeeld voor haar leeftijdsgenoten

06 december 2021

Afgelopen vrijdag werden vier jongeren uit de gemeente Landgraaf onderscheiden met een jongerenlintje. Jongeren met elke een eigen, bijzonder verhaal. Ook de 13-jarige Vallery kreeg een lintje vanwege haar vrijwilligerswerk bij Koraal locatie Op de Bies.

Ze speelt cello en wil graag modellenwerk gaan doen, maar het leukste vindt Vallery Pierweyer uit Landgraaf toch wel haar bezoekjes aan de bewoners van zorginstelling Op de Bies. Twee keer per week doet ze na school als vrijwilligster spelletjes met de (meervoudig) gehandicapte cliënten, gaat met ze wandelen of helpt ze bij leren lezen, computeren en rekenen. Vallery is pas dertien jaar, maar ze weet het nu al zeker: "Ik ga later bij Op de Bies werken.”

Vrijdagmiddag schrok de vmbo-scholiere van de Brandenberg ze zich een hoedje toen de bel ging en opeens burgemeester Richard de Boer en wethouder Alex Schiffelers voor de deur stonden. De twee kwamen niet met lege handen. Ze brachten de tiener het jongerenlintje, dat deze week in Landgraaf geïntroduceerd is en bedoeld is voor meisjes en jongens die zich inzetten voor hun medemensen of zich op een andere manier onderscheiden.
 


Daar is Vallery volgens de burgemeester een sprekend voorbeeld van. "We willen je met deze onderscheiding danken voor je inzet.” Behalve het lintje waren er ook nog bloemen, een doosje chocolade en een waardebon. De wethouder prees Vallery ook. "Je bent voor ons de toekomst.” De gedecoreerde zelf bleef een beetje beduusd bij de voordeur achter toen het gezelschap op weg ging voor een volgend bezoek.

Dankbaar
Vallery doet al sinds haar elfde vrijwilligerswerk; eerst in wijkzorgcentrum Heereveld en sinds de zomer bij Op de Bies. Ze wil er dus later haar beroep van maken. "De mensen zijn zo dankbaar en lief. Ik vind het fantastisch om te doen. Ik vertel er ook over aan mijn klasgenoten en hoop eigenlijk stiekem dat ze het ook gaan doen.” Bij Op de Bies lopen de medewerkers weg met hun jeugdige collega. De bewoners kunnen haar inmiddels al niet meer missen.

 


Bron: Dit artikel is op maandag 6 december verschenen in Dagblad De Limburger

Terug naar het overzicht