Verpleegkundig specialist slaat brug tussen care en cure

02 januari 2019

Ze zijn nu nog pioniers, maar als het aan Esther Moonen en Justin Meeuwsen ligt gaan we bij Koraal snel meer verpleegkundig specialisten zien. Niet alleen in hún vakgebied, de jeugdhulp, maar bijvoorbeeld ook in de gehandicaptenzorg. Binnen hun functie slaan ze een brug naar zowel care (verpleegkundig) als cure (medisch domein). In tijden waarin het aantal psychiaters en artsen voor verstandelijk gehandicapten (AVG) krap is, zorgen verpleegkundig specialisten voor continuïteit. En dat verbetert de kwaliteit van zorg.

“Wij zijn geen dokter of psychiater”, maakt Esther meteen duidelijk. Zij is verpleegkundig specialist GGZ bij De Hondsberg in Oisterwijk. Justin vervult die functie bij De La Salle in Boxtel. “Door een tekort aan psychiaters en collega’s binnen de somatische afdeling van ziekenhuizen en dergelijke, zijn taken overgenomen door verpleegkundig specialisten. Wij mogen binnen het GGZ-vakgebied diagnosticeren. Onze kracht is dat we goed kunnen aangeven wat voor impact die diagnose heeft op het leven van een cliënt. Ook kunnen we binnen de instelling een ‘vertaling’ van de psychiatrische problematiek geven aan groepsmedewerkers.” Volgens Justin wordt hun functie nog weleens verward met die van een Brugfunctiesociaal-psychiatrisch verpleegkundige
(SPV). “Dat is een post-HBO-opleiding.

Wij zijn master-geschoold wat ons bepaalde bevoegdheden geeft, zoals het voorschrijven van medicijnen binnen het GGZ-domein.” Wordt dit laatste gerespecteerd, dan kan een cliënt in zijn ogen net zo goed af zijn met een verpleegkundig specialist. “ Aanvankelijk was er weerstand vanuit de medische hoek. Wij hebben geen opleiding tot arts gehad. Uit onderzoek in de periode 2014-2018 blijkt echter dat er qua klinische diagnose en behandeleffectiviteit weinig verschil is tussen een medisch en verpleegkundig specialist.”

Vertaling maken
Esther heeft gemerkt dat de argwaan is afgenomen. De kracht van de verpleegkundig specialist zit volgens haar in het zo comfortabel mogelijk inrichten van het leven van een cliënt. Bij De Hondsberg worden jongeren vaak maandenlang ter observatie opgenomen. In samenspraak met de groepsbegeleiding kan zij de vertaling maken van de medisch/psychiatrische diagnose naar de best mogelijke behandeling. Het zijn zaken waar een psychiater minder tijd voor heeft, weet ze. “Een goed vervolg geven aan wat we hebben uitgezet, ook qua behandeling met medicijnen; daar ben ik toch met name mee bezig.”
 

Het zijn bovendien tijden waarin medisch specialisten steeds vaker voor zichzelf beginnen en niet langer fulltime aan een organisatie zijn verbonden. Justin: “Binnen de hedendaagse zorgverlening komen een hoop bureaucratie en administratieve zaken kijken. Als psychiater of AVG moet je daar maar net tijd voor hebben. Voor verpleegkundig specialisten ligt hier een mooie kans. Wij zijn een behoorlijk aantal dagen beschikbaar, daar waar medisch specialisten vaak een versnipperde functie of kleinere contracten hebben.” Zij worden zo ontlast en kunnen zich beter richten op de complexiteit van doelgroepen.

Volledig artikel
Het volledige artikel lees je door op het onderstaande item te klikken.

Terug naar het overzicht