Warm welkom en huiselijke inrichting geeft gevoel van thuis

19 april 2024

Naar aanleiding van de nieuwe Strategie Jeugd* die Koraal in 2019 heeft vastgesteld zijn er een aantal groepen als pilot volgens deze uitgangspunten gaan werken. Groep 15 van Koraal locatie Gastenhof in Urmond is één van de groepen die deelneemt aan de pilot. Op deze locatie wonen jongeren van 12-18 jaar met een licht verstandelijke beperking en daaraan gekoppeld gedragsproblemen, leerproblemen, problemen in het systeem en/of trauma’s.

Wij spraken Yvon Janssen en Lara Massij, beiden werkzaam in deze groep. Yvon werkt al zeven jaar als groepsbegeleider. Lara werkt hier al zestien jaar en is sinds september 2022 aan Groep 15 verbonden als ambulant begeleider. Ze onderhoudt het contact met ouders en familie en legt huisbezoeken af. Dat geeft inzicht in waar jongeren vandaan komen, haar bevindingen koppelt ze terug aan de groep.

Warm welkom
Yvon: “We zijn in de zomer van 2022 gestart met het werken volgens de nieuwe Strategie Jeugd. Dat begint als de jongeren bij ons binnenkomen. Waar ouders voorheen bij de voordeur overladen werden met een stapel papierwerk, zorgen we nu voor een warm welkom. Ouders komen binnen, drinken een kopje koffie en eten een hapje mee als ze dat willen.”
Lara: “We proberen de jongeren zich hier echt thuis te laten voelen. Ondanks het feit dat ze bij ons moeten komen wonen, mogen de jongeren en hun ouders ook bij ons zijn.”

Yvon: “Bij dat warme welkom hoort een huiselijke inrichting. Samen met de jongeren hebben we de sfeer in de woning gezelliger en minder klinisch gemaakt. Op de slaapkamers mogen jongeren een eigen kleur verf voor op de muur kiezen en zorgen we bijvoorbeeld voor eigen dekbedden. Dat lijken kleine dingen, maar het maakt een groot verschil.” Lara: “Zodra de jongere bij ons binnenkomt beginnen we gelijk met het perspectief. Dat doen we samen met de perspectiefcoach, die helpt te zoeken naar een geschikte plek, het leggen van de contacten en alles wat erbij komt kijken. Zo proberen we de opnametijd zo kort mogelijk te houden.”
 

Warm welkom en huiselijke inrichting geeft gevoel van thuis

Therapie
Yvon: “Het belangrijkste verschil in de nieuwe situatie is dat er een creatief therapeut gekoppeld is aan onze groep, waardoor we bij een opname vrijwel gelijk kunnen starten met behandelen. De gedragswetenschapper zit ook bij overdrachten, waardoor we snel kunnen schakelen.” Lara: “Ook hier kijken we naar de rol van ouders. Wat is er gebeurd waardoor dit gedrag bij de jongere veroorzaakt wordt? Welke trauma’s liggen daar? Het is belangrijk om het systeem rondom het kind te betrekken. Zo zetten we soms ook therapie bij ouders in. Als je de jongere wilt helpen, zul je ook de ouders moeten helpen.”

Toekomst
Lara: “We zien en merken dat de nieuwe aanpak een positief effect heeft op de jongeren en ouders. Maar ook op ons als medewerkers. De sfeer op de groep is anders, meer familiair. Dit is het thuis van de jongeren en wij zijn op
bezoek.” Yvon: “Op momenten dat het kan laten we de regels wat losser. Zo eten we op vrijdagavond frietjes voor de TV, of stoeien we samen. Deze momenten zijn belangrijk, het is voor de jongeren vaak al moeilijk genoeg.” Lara: “En natuurlijk lopen wij ook tegen zaken aan, waarvoor we oplossingen zoeken en blijven door ontwikkelen. Maar we zijn vooral trots op wat we doen en gaan door met deze werkwijze. Dit gun ik alle kinderen, ouders en collega’s!”

*Benieuwd wat deze nieuwe strategie inhoudt? Hier lees je er meer over!

Terug naar het overzicht