IZEO… Succesvolle zorgonderwijs-arrangementen in Urmond

20 november 2019

Ik spreek Bram Lemmens bij IZEO in Urmond.Na een rondleiding door de school, gaan we zitten in het restaurant van Koken met Pit. Eén van de succesvolle modules van IZEO. “Elke maandag en donderdag koken leerlingen hier in de keuken en serveren een heerlijke lunch aan medewerkers en jongeren, en soms zelfs buurtbewoners. Leuke momenten in de week waar gretig gebruik van wordt gemaakt.”

Bram is senior groepsleider op de locatie Urmond en vanuit die functie ook nauw betrokken bij IZEO. Hij is trots op wat IZEO in Urmond heeft bereikt. “We werken met jongeren die het vanwege hun complexe problematiek niet redden in het reguliere VSO-onderwijs. Ze kunnen zich moeilijk concentreren, missen lessen en uiteindelijk komt een deel thuis te zitten.”

 


  • IZEO Urmond biedt kleinschalig onderwijs in een rustige, vertrouwde omgeving.

“Op de bank. Zonder opleiding. Zonder perspectief. Dan vind ik het super als ik zie wat we hier voor elkaar hebben gekregen. Jongeren die zich met hand en tand tegen school verzetten, staan hier al voor de deur te wachten nog voordat de bel gaat. Ze komen graag! Daar word ik enthousiast van!“

Hoe komt dat?
“Door de goede samenwerking tussen docenten, behandelaren en jobcoaches verenigd in één team. Je weet waar een leerling vandaan komt, kent zijn problematiek, weet wat hij nodig heeft en wanneer en waarom hij vastloopt.” Ook de kleine klassen en het aanbod op maat dragen volgens Bram bij aan het succes van IZEO. “De klassen zijn vaak niet groter dan drie tot vier leerlingen. Dan is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht.”

“Verder volgen de leerlingen een gevarieerd programma op maat binnen de uitstroomprofielen dagbesteding, arbeid of vervolgonderwijs. Behandelaren en docenten begeleiden elke leerling binnen zijn persoonlijke profiel. Dat is echt maatwerk dat zich loont. Een leerling krijgt de tools én het perspectief om iets van zijn toekomst te maken.”

 


  • In het restaurant Koken met Pit bereiden IZEO-leerlingen elke maandag en donderdag een lunch voor medewerkers, jongeren en buurtbewoners.
     


Wat is IZEO?
IZEO staat voor Integraal Zorg en Onderwijs.Het onderwijsgedeelte wordt bij IZEO verzorgd door de Stichting Alterius. In Urmond worden zorg en onderwijs al langer gecombineerd. Koraal werkte hier met een zogenoemd Onderwijs Dagprogramma. Sinds een kleine twee jaar heet de samenwerking tussen Koraal en Alterius: IZEO. Inmiddels is er ook een IZEO-locatie in Simpelveld.


Volledig artikel
Het volledige artikel lees je door op het onderstaande item te klikken.

Terug naar het overzicht