"Wanneer onze cliënten koken, lijkt het vaak meer op het samenstellen van een warme maaltijd dan op écht koken, aldus Michel Willems, diëtist en leefstijlcoach bij Koraal. "Groenten uit een pot of blik, aardappels in de vorm van frietjes uit de Airfryer en kant-en-klaar vlees, zoals een krokante kipschnitzel. Meestal gecombineerd met de lekkerste en meest avontuurlijke, maar niet bepaald terug te vinden in de Schijf van Vijf.
Daarom wilde ik iets nieuws proberen: samen écht koken, vanaf de basis. Hier zijn we bij Maasveld, één van de koraallocaties waar we langdurige zorg aanbieden, al pilot mee aan de slag gegaan. Ik heb mijn idee gedeeld met Ron van de Bossche (voedingscoördinator), die direct enthousiast reageerde. Ron nam de hele voorbereiding op zich: recepten uitwerken, ingrediënten bestellen, en de keuken in de grote zaal helemaal inrichten en klaarzetten. Samen begeleidden we het koken én het opruimen achteraf.
We hebben inmiddels twee kookavonden georganiseerd. Wat me vooral is bijgebleven, is dat er echt behoefte is aan een activiteit als deze. Veel cliënten hebben weinig ervaring met het zelf bereiden van gerechten. Zo maakten we een simpele gehaktbal – een gerecht dat voor velen van ons vanzelfsprekend is – maar voor onze cliënten was dit helemaal nieuw.
Deze kookavonden hebben me duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is dat we hier als instelling meer aandacht aan besteden. Met de veranderende cliëntenpopulatie binnen Koraal ligt er ook voor ons een taak: cliënten leren om, waar mogelijk, voor zichzelf te zorgen. Koken is daarin een belangrijk onderdeel. Het gaat niet alleen om een gezonde maaltijd, maar ook om zelfstandigheid, plezier en trots!"