Street-wise biedt gezinsgerichte ondersteuning op meerdere leefgebieden

Street-wise biedt gezinsgerichte ondersteuning op meerdere leefgebieden

Als (jonge) ouder komt er veel op je af. Je bent ineens verantwoordelijk voor de opvoeding van een kind. Jouw kind! De meest uiteenlopende dingen kunnen jou als (tiener)ouder of jullie als gezin dan uit balans brengen. Zeker wanneer sprake is van een (licht) verstandelijke beperking bij jou of je kind(eren). En als er naast de opvoeding zorgen zijn op andere leefgebieden (zoals huisvesting, huishouden, financiën, sociale contacten) waardoor je mogelijk veel stress ervaart.

Soms leidt dit ertoe dat je niet meer weet waar je de oplossingen moet zoeken en dus vastloopt als gezin. Herken je dit? Dan kan Street-wise helpen om het evenwicht te herstellen. De veiligheid van kinderen staat altijd voorop. Onze medewerkers staan ‘naast’ jouw gezin. Samen gaan we op zoek naar oplossingen. We ondersteunen, maar nemen de regie niet over. Met als doel dat jouw gezin weer zo zelfstandig mogelijk en met zelfvertrouwen kan werken aan een mooie toekomst.

Wat bieden we?
Street-wise biedt ambulante begeleiding en behandeling. Bij jou thuis dus, in een omgeving die je al kent. Meestal komen wij in beeld wanneer je naast uitdagingen bij opvoeden ook moeilijkheden ervaart op andere gebieden. Of wanneer is gebleken dat de ondersteuning van andere hulpverleners niet tot het juiste resultaat heeft geleid. Onze manier van werken is uniek. Wij komen niet om alleen te praten, maar vooral om samen aan de slag te gaan.

We zijn er in de beginperiode zo vaak als nodig. Bijvoorbeeld om samen veiligheid te creëren voor je gezin. En soms om samen te onderzoeken wat nodig is om uithuisplaatsing van een kind te voorkomen. Wanneer de rust weer enigszins is hersteld, gaan we in gesprek om erachter te komen wat er op verschillende leefgebieden speelt. Van daaruit gaan we samen op zoek naar oplossingen.

Traumasensitief
We werken traumasensitief. Dat betekent dat onze medewerkers bijvoorbeeld samen met jouw gezin bekijken of er ervaringen uit het verleden zijn die voor spanning blijven zorgen. Als we dat weten, kunnen we er namelijk ook iets mee doen. Daarnaast werken we systemisch. Dat betekent dat we ons niet op 1 gezinslid focussen, maar altijd kijken naar het hele gezin en andere belangrijke anderen.

Omdat het niet altijd lukt om van onrust tot rust te komen, bieden we een programma aan kinderen (2 ½ - 7 jaar), maar ook aan ouders om hiermee te oefenen (zie hieronder Programma voor Jonge Ouders).

Ervaringen van andere ouders

Kyara: “Naast de structurele begeleiding heb ik ook heel veel gehad aan het programma waar ik - samen met andere jonge ouders - gedurende acht weken aan deelnam. Door corona ontmoetten we elkaar online. Maar ik moet zeggen: wat een eye-opener! Ik kwam erachter dat andere ouders vergelijkbare problemen hebben. We wisselden ervaringen uit en leerden van elkaar. En ik wist: ik sta niet alleen. Met sommige moeders heb ik nu nog steeds contact, waaronder Berenice. Die ervaring heeft mijn zelfvertrouwen echt een boost gegeven.”Berenice: “Toen onze dochter werd geboren, was ik immens gelukkig. Maar op een gegeven moment kwamen de driftbuien. En sliep ze niet meer door. Dat sloeg ons op een gegeven moment uit het lood. Ik was op. Een kinderpsycholoog heeft ons toen op het spoor gezet van Street-wise. Onze begeleidster en haar collega’s vertaalden de tips die we al hadden gekregen. Zij maakten het echt concreet. En ze hielpen ons met zoveel andere zaken, bijvoorbeeld met het vinden van kinderopvang, het opbouwen van sociale contacten en het werken aan perspectief.”

Hoe kan Street-wise nog meer helpen?

Real Care Baby

Verwacht je een kindje of heb je en kinderwens en zou je eigenlijk wel eens willen ervaren hoe het is om een baby (erbij) te hebben? Wij hebben de Real Care Baby, ofwel een echt lijkende baby pop, die voeding, verzorging en troost nodig heeft van jou als (aanstaande) ouder. Nadien kun je met een begeleider terugkijken hoe je dit hebt ervaren en hierbij gebruik maken van resultaten die door een computerprogramma in de pop worden verzameld.

Aan de slag

Wil jij meer weten over hoe wij jou als jonge ouder verder kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.

Cliëntenbureau Zuid-Limburg
046 - 477 52 93
clientenbureaughf@koraal.nl