Met zelfvertrouwen leren kijken naar de toekomst

21 juni 2022

Twaalf jaar oud is ze. De wereld ligt aan haar voeten. Een wereld die ze op deze leeftijd volop aan het ontdekken is. Later zou ze best wel als juffrouw voor de klas willen staan. Dan moet ze wel doorleren. Of kok worden. Want in een keuken werken, dat lijkt haar best wel leuk. Het liefst zou ze later beroemd willen worden.

Nou is Deveney best een beetje verlegen... maar voor de camera verschijnen? Daar heeft ze geen enkele moeite mee. Want dat hoort erbij als je later fotomodel wil worden! Deveney maakt in deze levensfase veel nieuwe dingen mee. Vanuit haar impulsiviteit is ze soms al met die dingen bezig voordat ze er goed over na heeft gedacht. Daardoor doet ze soms iets dat ze beter niet had kunnen doen. Of zegt ze iets waar ze als snel spijt van heeft. Een tijdje geleden leidde dat tot steeds meer ruzies. Maar nu gaat het al een stuk beter.

Deveney woont bij haar moeder en is soms bij haar vader. Vorig jaar kreeg ze steeds vaker ruzie. Niet alleen thuis, maar ook als ze bij papa was. Daardoor ontstond er steeds meer spanning. En na verloop van tijd steeds minder perspectief op het terugvinden van het evenwicht tussen Deveney en haar ouders. Deveney’s moeder vroeg om hulp en kwam op die manier in contact met de Intensieve Thuisbehandeling (ITB) van Koraal. Toen ambulant begeleider Michelle Steenhoff voor het eerst aan de deur stond, was Deveney niet enthousiast: “Er kwam ineens iemand bij ons thuis die ik helemaal niet kende. Iemand die zich met ons kwam bemoeien.” Het duurde gelukkig niet lang voordat Deveney er anders over ging denken. “Michelle begrijpt me gewoon. En de gesprekken samen met mijn moeder, die zijn eigenlijk best leuk. Nu ben ik blij dat Michelle bij ons thuis komt.”

Veel praten en luisteren
Michelle: “Aan het begin van de behandeling was duidelijk dat Deveney moeite had om de ouderrol van haar moeder te accepteren. Haar moeder wist op haar beurt niet meer hoe ze daar mee om moest gaan. Dus gingen we samen praten. Veel praten en luisteren. Deveney, wat heb jij nodig? Wat zou jij fijn vinden? Hoe denk je dat je moeder het vindt als je bepaalde woorden gebruikt? En hoe zou je eigenlijk willen dat zij reageert? Dat was ongeveer anderhalf jaar geleden. In de tussentijd hebben Deveney en haar moeder hun zelfvertouwen hervonden. En geleerd dat als je samen ergens voor gaat, het vertrouwen in elkaar elke dag groeit. Wat hebben ze daar samen hard aan gewerkt. En kijk eens waar ze nu staan, daar mag je met recht trots op zijn.” Deveney bloost er een beetje van: “Ja, er zijn nu veel minder ruzies. Ook als ik bij mijn vader ben. Dat is voor iedereen een heel stuk fijner.”

Kijken naar wat er nodig is
Aan de ene kant is Deveney een beetje gesloten. Maar aan de andere kant is ze ook heel impulsief. “Dat hoort bij haar”, zegt Michelle. “Maar om een beter beeld te krijgen van hoe Deveney in elkaar zit en om te bekijken wat ze nodig heeft in haar verdere ontwikkeling, vroeg ik of ze ook met andere mensen van Koraal wilde praten.” Deveney geeft aan dat ze dat in eerste instantie spannend vond: “Eigenlijk net als toen Michelle voor het eerst bij ons thuis kwam. Maar door die gesprekken weet ik nu beter wat ik nodig heb.”

Michelle vult aan: “Hoe duidelijker we de hulpvragen van Deveney kunnen opschrijven, hoe groter de kans dat we er een passend antwoord op kunnen geven. Voor een gedeelte door hulpverleners zoals ik, maar vooral door de ouders van Deveney en andere mensen uit haar omgeving. Haar moeder heeft nu een veel duidelijker beeld van waarom Deveney is zoals ze is. En als je dát weet, kun je een kind veel beter de opvoeding bieden die het nodig heeft. Deveney en haar moeder doen het op dit moment zo goed samen, dat mijn hulp na de zomer misschien niet meer nodig is.”

Fotoshoot
Deveney’s verhaal is een mooi voorbeeld van de manier waarop Koraal jeugdhulp biedt. Het liefst thuis. Zo lang en intensief als nodig en zo licht en kort als mogelijk. Als afsluiter nog een laatste vraag aan Deveney: “Wat vond je het leukste moment van de afgelopen tijd, het leukste dat je samen met Michelle hebt meegemaakt sinds ze bij jullie thuis over de vloer komt?” Over dat antwoord hoeft Deveney niet lang na te denken. “Deze foto-shoot! Mag ik straks ook alle foto’s hebben als ze goed blijven plakken?”

Terug naar het overzicht