“Zorgen voor die glimlach op het gezicht van ouder wordende cliënten”

09 april 2024

Mensen met een verstandelijke beperking blijven tegenwoordig langer thuis wonen. In hun vertrouwde omgeving, met de ondersteuning van een partner, familieleden of anderen. Koraal verandert hierin mee. Bijvoorbeeld door specialistische hulp voor deze groeiende groep beschikbaar te stellen via de Poli voor mensen met een verstandelijke beperking. Zo kunnen de vaak complexe hulpvragen van deze mensen met de juiste kennis en expertise worden beantwoord. En kunnen zij zo lang mogelijk in de eigen omgeving blijven wonen, met 
zoveel mogelijk eigen regie. De zorgverleners in de thuissituatie kunnen echter op leeftijd raken of wegvallen. En zorgvragen kunnen te omvangrijk worden. Daarom is het prettig om te weten dat ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking terecht kunnen bij Koraal. Waar ze kunnen wonen in een warme en huiselijke omgeving en kunnen rekenen op een zinvolle daginvulling, waarin sfeer en gezelligheid centraal staan.

Koraal beweegt niet alleen mee met de behoeften van cliënten, maar ook met de manier waarop medewerkers zich willen ontwikkelen. Neem Adèle van Enckevort. Ze werkt al ruim veertig jaar voor locatie St. Anna. “Het was eigenlijk de bedoeling dat ik na mijn opleiding als pedagogisch medewerker met kinderen zou gaan werken”, vertelt ze. “Maar tijdens mijn laatste stage ging ik hier bij St. Anna met ouder wordende cliënten werken. Die doelgroep heeft me vastgegrepen en nooit meer losgelaten.” 

Koraal ouder wordende cliënten St. Anna Heel

Dagbesteding voor oudere bewoners
Adèle werkte 25 jaar lang als begeleider op de woongroepen, maar maakte door fysieke klachten de overstap richting dagbesteding voor ouder wordende cliënten. “Ik wist meteen: dit past nog beter bij mij! De dagbesteding voor oudere bewoners is vooral gericht op het bieden van een fijne dag, afgestemd op de behoeften van de cliënt. We besteden veel aandacht aan het bieden van passende activiteiten en aan het onderhouden van sociale contacten. In een omgeving waarin iedereen zich op zijn gemak voelt. Wat ik geweldig vind, is dat ik de ruimte heb om écht de tijd te nemen voor persoonlijk contact. Om in te gaan op de behoeften van elke individuele bewoner. Die behoefte kan elke dag anders zijn, daar beweeg ik in mee. Dat doet een beroep op mijn vindingrijkheid en houdt mijn werk tegelijkertijd afwisselend. Wat wil je nog meer?”

Natuurhof
De dagbesteding voor ouder wordende cliënten vindt plaats bij Natuurhof, een multifunctioneel pand centraal gelegen op locatie St. Anna. “De meeste cliënten wonen ook hier op de centrumlocatie”, licht Adèle toe. “Ze worden hier ’s ochtends gebracht door de medewerkers van hun woongroepen en ’s middags weer opgehaald. In de tussentijd gaan ze hier in groepjes aan de slag. Daarbij kijken we welke cliënten een klik hebben met elkaar. We ondernemen van alles: van muzikale voorstellingen tot spellenochtenden. En van gezamenlijk koken tot bewegingsactiviteiten, gericht op het voorkomen van achteruitgang. Naast deze actieve onderdelen is er ook veel aandacht voor rust en dagelijks terugkerende activiteiten: een kopje koffie, een praatje. Daarnaast is er doorgaans tijd voor een 1-op-1 moment, waarin je als medewerker helemaal kunt inspelen op wat een cliënt fijn vindt of nodig heeft.”

Dat kun jij niet!
“Met Mia heb ik bijvoorbeeld een heel bijzondere band”, vertelt Adèle. “We voelen elkaar goed aan. Bij de reguliere activiteiten op de groep zei ze vaker: ‘Dat kan ik niet, dat kan ik niet...’ Dus ging ik op zoek naar een bezigheid die écht bij haar past. Naar een succeservaring die ook een boost zou geven aan haar zelfvertrouwen. We hebben meerdere activiteiten geprobeerd, totdat op een gegeven moment duidelijk werd dat Mia best wel veel schildertalent heeft. Nu zitten we wekelijks samen om te schilderen. En kijk eens wat ze allemaal maakt… ze is inmiddels uitgegroeid tot kunstenaar die werkt op bestelling! Mia is heel trots. En weet je wat ze tegenwoordig zegt wanneer iemand naar haar schilderijen kijkt? ‘Dat kun jij niet, dat kun jij niet…’ Zo leuk!”

Lot uit de loterij
“Ik kan me niet voorstellen dat er werk is waar ik meer voldoening uit zou kunnen halen”, zegt Adèle. “Wanneer die glimlach weer is verschenen op het gezicht van een cliënt, dan is mijn dag meer dan geslaagd. Soms moet je daar heel veel voor uit de kast trekken… en op een ander moment komt het gewoon vanzelf. Onder de streep vind ik gewoon dat dit werk bij mij hoort. Ook als ik de loterij win, blijf ik naar St. Anna komen!” 

Terug naar het overzicht