“Nee, het is niet normaal als je dagelijks wordt uitgescholden”

28 juni 2019

Werken in de gehandicaptenzorg is leuk. Maar er zitten ook vervelende kanten aan: uitgescholden of aangevallen worden, ernstig (fysiek) lijden of een plotseling sterfgeval van een bewoner. Hoe ga je daar als medewerker mee om: opstaan en weer doorgaan omdat het er nou eenmaal bij hoort? “Nee”, zeggen Desirée van Lottum, Mario Verhoeven en Loes Pouls. “Blijf er niet alleen mee rondlopen”. De drie maken onderdeel uit van Bedrijfsopvangteam (BO-team) Limburg, dat door de drie Limburgse Koraal-regio’s is opgericht om collega’s opvang te bieden wanneer er een nare, ingrijpende of traumatische gebeurtenis heeft plaatsgevonden.

Of je nu als verzorgende, schoonmaker, arts of receptionist werkt: iedereen kan aankloppen bij het BO-team. “Elke dag gebeurt er wel iets op de werkvloer”, schetst Mario Verhoeven, teammanager Maasveld. “Een situatie die op de ene collega weinig impact heeft, kan voor een andere collega juist heel ingrijpend zijn. Maar je hoeft je niet te schamen als je van slag raakt door een situatie. Dit zegt niets over je competenties en of je het werk wel aankunt. Het zegt meer over je draagkracht. Die verschilt van mens tot mens, maar ook per situatie. Als het thuis niet lekker gaat, kun je op je werk ook minder hebben.”

Koraal Bedrijfsopvangteam Limburg

Onderwerpen waar medewerkers mee worstelen zijn bijvoorbeeld agressie, uitschelden, ongelukken, verslikincidenten, seksuele intimidatie en plotseling overlijden. Of zelf fouten maken: verkeerde medicatie toedienen of een hand die klem komt te zitten. Desirée van Lottum, medewerker dagbesteding bij Uniek in Maasbracht: “Iedereen maakt fouten, ook in de zorg. Wij oordelen daar niet over. Wij zijn er om naar iemands verhaal te luisteren en te helpen.”

Als je een ingrijpende gebeurtenis meemaakt, moet je goed voor jezelf zorgen. Desirée: “Soms denken mensen: ik moet dat toch aankunnen, het hoort bij mijn werk. Ik zie veel mensen die over hun eigen grenzen heen gaan. Maar wat als een cliënt jou bedreigt en roept: straks steek ik je kinderen neer? Dan zeg ik: nee, dat hoef je niet normaal te vinden. Want dat ís niet normaal. Ook al komt het wel voor op je werk.”


Volledig artikel
Het volledige artikel lees je door op het onderstaande item te klikken.

Terug naar het overzicht