Iedereen telt mee bij De La Salle

27 oktober 2021

De La Salle bestaat 100 jaar. In 1920 start de Franse pedagoog en priester Jean Baptist De La Salle met onderwijs aan minderbedeelde kinderen. 100 jaar later heeft De La Salle zich ontwikkeld tot een modern orthopedagogisch behandel- en expertisecentrum. Jongeren met een licht verstandelijke beperking, vaak in combinatie met (ernstige) gedrags- of psychiatrische problemen kunnen op deze Koraal locatie in Boxtel terecht voor behandeling, onderwijs en begeleiding naar werk. Het ideaal van de oprichter is nog steeds onze leidraad: met de juiste steun in de rug kunnen ook deze jongeren op hun eigen manier meedoen in de samenleving. In dit artikel vertelt een oud-cliënt wat de steun van De La Salle haar heeft gebracht.

Natasha kwam in het jaar 2000 bij De La Salle. Als 12-jarige had zij al het nodige meegemaakt. Een warm en stabiel gezin kende zij niet. Haar stiefvader zorgde voor grote problemen. “Na vele pleeggezinnen en instellingen kwam ik als een stil klein poppetje binnen. Ik was dol op paarden, zij waren voor mij een uitvlucht. En bij De La Salle waren paarden! Ik voelde me meteen heel erg welkom.”

Iedereen telt mee bij De La Salle

Foto: JS Fotografie.




“Mijn vertrouwen in mensen en met name mannen was erg geschaad. Mijn leerdoel was om meer over mijn gevoel te praten en mezelf te leren uiten. Dat durfde en kon ik niet. Bij De La Salle vond ik mensen die ik kon vertrouwen. Ik vond het fijn dat ze eerlijk en oprecht met mij omgingen. Ik wist wat ik aan hen had. In de zes jaar bij De La Salle heb ik geleerd me te uiten en mijzelf te zijn.”  
 

“Verder heb ik leren omgaan met de andere jongeren. Hoe ga je om met ruzie, grenzen met jongens en welke kleding is gepast? Maar ook praktische zaken, zoals het omgaan met geld en het voorkomen van schulden. Ook bij de voormalige Michaëlschool op het terrein van De La Salle heb ik volop genoten. Ik mocht kleinere kinderen begeleiden bij de verzorging van paarden en de kooklessen vond ik leuk en lekker. “
 

“In 2006 vertrok ik bij De La Salle. Ik ging zelfstandig wonen met begeleiding. En ik ben in de paardensport gaan werken. Nu ben ik alweer vijf jaar in de horeca aan de slag. Ik werk achter de bar en in de bediening. Inmiddels woon ik samen met mijn vriend en mijn hond Max. Ik werk nog steeds aan mijzelf en ontwikkel mij nog steeds. Daar ben ik best wel trots op!”


Wat ik de jongeren bij De La Salle wil meegeven? In jouw ogen kan de leiding soms streng of zeurderig zijn. Maar ze hebben het beste met je voor. Ondanks alle negatieve dingen die je hebt meegemaakt, is er altijd wel iets positiefs te zien.”

Terug naar het overzicht