Kleine groepen, grote impact: innovatie in de jeugdzorg

24 april 2024

Om de complexe 24-uurszorg te verbeteren, start De La Salle met kleinschalige intensieve behandelgroepen. Jeugdigen met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen kunnen hier terecht tijdelijk als thuis wonen even niet meer lukt. Waarom gaan we naar kleinere groepen en wat betekent het voor medewerkers en de jeugdigen? Teamleider Marjolein van Summeren en regiebehandelaar Daniëlle Sales vertellen hier meer over.

Meer inspelen op wat de jeugdigen nodig hebben 
“Net als in de traditionele jeugdzorg hebben we nog groepen van zo'n 8 of 9 jeugdigen”, gaat Marjolein van start. “Maar over een aantal maanden willen we naar maximaal 6 jeugdigen in een woongroep, met evenveel begeleiders. We gaan over naar kleine groepen, omdat we zien dat het echt nodig is. Sommige jeugdigen kunnen tijdelijk niet meer thuis wonen. We willen het voor hen zo thuis mogelijk maken. In een kleinere groepen kunnen we hen meer individuele aandacht geven en ook echt beter inspelen op wat zij nodig hebben."  

Een kleinere en veiligere omgeving
“Daarnaast”, vult Daniëlle aan, “voelen de jeugdigen zich in zo'n kleine setting vaak veiliger en meer op hun gemak. Ze durven makkelijker te praten over hun problemen en gevoelens. Ook is er meer interactie tussen de jeugdigen onderling. Ze doen vaker mee aan groepsactiviteiten en discussies, en ze kunnen elkaar beter ondersteunen en van elkaars talenten leren. We leggen de nadruk namelijk op wat wél goed gaat. En laten we niet vergeten, in zo'n kleinere groep is het vaak ook rustiger en krijgen ze minder prikkels. Zo krijgen ze meer ruimte om zich te ontwikkelen.” 

Unieke kans om ook als medewerker te groeien 
“Het werken binnen deze nieuwe setting maakt het ook bijzonder voor zorgprofessionals", stelt Daniëlle. “Het is echt anders werken hier. Naast dat er door de kleinschalige aanpak meer ruimte is voor persoonlijke aandacht, wordt er veel geïnvesteerd in de medewerkers. Daarom krijgen de medewerkers veel individuele begeleiding, zoals coaching on the job en intervisie. En ze krijgen training in Trauma Informed Care. We willen gewoon dat medewerkers op de hoogte zijn van wat het beste werkt voor de jeugdigen, maar ook dat zij hun eigen talenten goed inzetten. 
Dat alles maakt het echt top voor zorgprofessionals die een betrokken omgeving willen. Je bouwt hier echt een band op met de jeugdigen die je helpt, en elke dag zie je gewoon hoe jouw werk een positieve bijdrage aan hun leven geeft.” 

Meer collega's die balans vinden tussen groepsdynamiek en individuele zorg
“De kansen van deze nieuwe aanpak zijn wel duidelijk”, lacht Marjolein, “maar we er zijn ook echt wel uitdagingen. We hebben meer handen nodig om hetzelfde aantal jeugdigen te blijven helpen. En ja, werken in zo'n kleine groep betekent dat je echt diepgaander contact hebt, wat goed is, maar ook best wel intens kan zijn. Je moet echt een balans vinden tussen groepsdynamiek en individuele zorg.” 

Respect en begrip voor elkaar 
“Respect en begrip staan echt voorop bij ons", aldus Marjolein. “Bij zowel jeugdigen en hun ouders als medewerkers. We behandelen iedereen hier met respect en proberen echt te begrijpen wat zij doormaken. Ook als team luisteren naar ieders ideeën en ervaringen.” 

We maken echt een verschil 
Daniëlle verwacht dat deze nieuwe aanpak echt een verschil kan maken. “Door die persoonlijke aanpak zien we echt vooruitgang bij die jeugdigen en hun families. Ze voelen zich begrepen en gesteund. Herstellen doe je namelijk vanuit de relatie en het is de kunst om écht tot verbinding te komen en te blijven staan. Dan maak je echt het verschil.” 

Terug naar het overzicht