Street-wise brengt rust voor tienerouders en kwetsbare gezinnen

25 maart 2019

“Street-wise is mijn redding geweest. Ik kan hier mezelf zijn en rustig met mijn dochtertje wonen. Ze begeleiden me goed en helpen bij zaken die ik nog niet zelf voor elkaar krijg. Geloof me, ik heb al veel hulpverlening gehad, maar niets haalt het bij Street-wise.”

Aan het woord is de 24-jarige Deborah die met dochtertje Lynn van twee jaar op één van de twee locaties van Street-wise in Heerlen tijdelijk in een kamer woont. Ze woonden aanvankelijk bij haar moeder, maar vanwege conflicten is dat niet meer mogelijk. En een woning in Heerlen is op dit moment niet haalbaar. “Wij hebben Deborah opgevangen toen ze bij ons aanklopte”, zegt Karin Schwarz, programmaleider van Street-wise. “We wilden voorkomen dat ze zonder dochter in de crisisopvang zou worden geplaatst. Daarvoor gaat het te goed met moeder en kind.”

Karin Schwartz

Street-wise bestaat sinds juli 2016 en is op verzoek van 18 gemeenten in Zuid-Limburg in de steigers gezet door Koraal. Deze gemeenten waren ontevreden over het ontbreken van opvang van tienermoeders in Limburg. “Voor tienermoeders boven de 18 was er wel iets, maar voor 18- met baby helemaal niets. Zij moesten voor opvang buiten Limburg worden geplaatst. Heel onwenselijk. Een team van Koraal heeft toen Street-wise bedacht en uitgewerkt.”

Doelgroepen zijn dus de tienerouders en kwetsbare gezinnen. Bij de meiden die worden aangemeld is vaak sprake van een licht verstandelijke beperking in combinatie met een persoonlijkheidsproblematiek. Karin Schwarz: “Maar omdat ook normaal begaafde meisjes die wel baat hebben bij een LVB-aanpak zich melden, hebben we die grens losgelaten.”

Goed en veilig
Street-wise heeft drie vestigingen in Zuid-Limburg; twee in Heerlen en één in Bunde. Samen bieden deze drie tijdelijke, intramurale opvangplekken. “We willen het liefst zo veel mogelijk ambulant bij de cliënten thuis hulp verlenen. Zo dicht mogelijk bij hun eigen systeem. Dat is veel prettiger voor mensen. Uitgangspunt daarbij is dat de situatie voor kinderen goed en veilig moet zijn. Op het moment dat dit niet het geval is, zijn wij genoodzaakt om anderen erbij te betrekken. Zoals bijvoorbeeld Veilig Thuis.”

Kwaliteiten
De begeleiding van het multidisciplinaire team van Koraal is zeer intensief, zegt Karin. “Wij werken vooral kracht- en herstelgericht. We kijken naar de mens en naar de achtergrond van zijn hulpvraag. Deze cliënten hebben al zó vaak gehoord wat allemaal niet goed gaat dat ze een gebrek aan zelfvertrouwen hebben gekregen. Wij investeren fors in wat ze wél allemaal kunnen en benoemen voortdurend hun kwaliteiten. Dat doen we zoveel mogelijk vanuit een gelijkwaardige positie. We nemen onze cliënten serieus en doen dat wat nodig is. Samen.”

Terug naar het overzicht