Vallerey weet nu al dat ze straks wil werken in de langdurige zorg

12 augustus 2022

Vandaag is het 12 augustus. De Verenigde Naties heeft deze dag gemarkeerd als Internationale Dag van de Jeugd. Dit jaar staan we globaal stil bij jongeren die hun eigen bijdragen leveren aan de maatschappij, waarbij ze anderen verrijken en versterken. Ook binnen Koraal zijn er jongeren die zich onvoorwaardelijk inzetten voor hun medemens. De veertienjarige Vallerey Pierweijer bijvoorbeeld. 

Vallerey doet al sinds haar elfde vrijwilligerswerk. Ze begon in de ouderenzorg, maar toen een opleidingsfunctionaris vorig jaar op school vertelde over de langdurige zorg wist ze het zeker: dit is wat ik interessant vind. Voor die mensen wil ik iets betekenen! Vallerey trok de stoute schoenen aan liep rechtstreeks door naar Koraal locatie Op de Bies. Daar klopte ze aan bij Leerwerkplek 6. Want ze wist dat de cliënten daar dagbesteding krijgen. “Ze stond ineens bij ons aan de deur”, vertelt begeleider Saskia Malensek.

“Als een soort engeltje. Met de vraag of ze hier mocht komen helpen. Daar waren we natuurlijk hartstikke blij mee. We hebben Vallerey wel eerst in contact gebracht met onze vrijwilligerscoördinator. Zodat ze op meerdere plekken binnen Op de Bies kon rondkijken en kon kiezen voor vrijwilligerswerk dat ook echt bij haar past.” Alsof het zo had moeten zijn, ging Vallerey uiteindelijk ook bij LWP6 aan de slag. 

Elke vrijdagmiddag gaat ze rechtstreeks vanuit school naar Op de Bies. Een boterham eten, dat doet ze wel met de cliënten en collega’s van LWP6. Maar waarom heeft Vallerey ervoor gekozen om zich juist bij deze groep als vrijwilliger in te zetten? “Het is een gemengde groep”, licht ze toe. “Dat betekent dat ik ervaring kan opdoen met verschillende groepen: van bewoners met een ernstig meervoudige beperking en senioren tot cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag. De eerste keer dat ik hier aan de slag ging, was er meteen een escalatie. Maar ik weet: zij kunnen daar ook niets aan doen. Ik vind het vooral fijn dat ik hen kan helpen bij een moeilijk moment.”

Passende daginvulling
Wat doen de cliënten op vrijdagmiddag bij LWP6? “We bieden hier daginvulling”, vertelt Vallerey. “We beginnen met samen eten. Dan zet ik de borden klaar en schenk ik de koffie in. Daarna beginnen we aan ons programma. We luisteren naar muziek, met de hele groep of individueel. Net wat bij de betreffende cliënt past. Ze kunnen tekenen, schilderen of puzzels oplossen op de iPad. Maar de cliënten maken hier ook werkjes, bijvoorbeeld met getallen of letters.”
 

Vlnr: de cliënten van LWP6, Vallerey maakt een wandeling met Kelly, samen met begeleider Saskia Malensek.
 




Begeleider Saskia vindt het fijn dat Vallerey elke vrijdag komt helpen: “Ze steekt haar handen echt uit de mouwen. Daardoor ontlast ze voor een gedeelte de vaste begeleiders. En als er cliënten zijn die niet zo lekker in hun vel zitten en wat extra aandacht nodig hebben, dan speelt Vallerey daar perfect op in.” 

Aandacht en nabijheid
Vallerey geeft zelf het voorbeeld: “Dan neem ik die cliënt bijvoorbeeld even mee naar de buitentrampoline, zodat hij de negatieve energie kwijt kan raken. Of we gaan samen blaadjes plukken of een lange wandeling maken. Zo’n 1-op-1-moment betekent op dat moment soms heel veel voor een cliënt. Dat vind ik het mooie van dit werk. Je kunt iets voor iemand anders betekenen. En als je vervolgens dankbaarheid ziet of voelt, dan geeft dat jezelf ook een fijn gevoel.” 
 

Burgemeester De Boer van de gemeente Landgraaf reikt het Jeugdlintje uit aan Vallerey.
 




Jeugdlintje
Vallerey’s inzet bleef vorig jaar niet onopgemerkt. In december stond ineens burgemeester De Boer van de gemeente Landgraaf voor haar deur. Om een jongerenlintje aan haar uit te reiken, een onderscheiding die bedoeld is om meisjes en jongens in het zonnetje te zetten die zich inzetten voor hun medemensen of zich op een andere manier onderscheiden. “Jij bent voor ons de toekomst”, sprak de burgemeester toen uit. 

Niet alleen voor de gemeente Landgraaf, maar ook voor Op de Bies is Vallerey de toekomst. “Ik weet zeker dat ik hier later als medewerker aan de slag ga”, zegt ze vastbesloten. “Over twee jaar kan ik beginnen aan mijn vervolgopleiding maatschappelijke zorg. Tot die tijd kan ik hier ervaring opdoen, met uiteenlopende doelgroepen cliënten. 

Maar het belangrijkste is: ik vind het werk gewoon heel erg leuk. Daarom ben ik ook bij Koraal Media aan de slag gegaan als vrijwilliger. En wist je dat mijn moeder ook aan een leertraject is begonnen? Die wordt binnenkort ook medewerker bij Op de Bies. Dan worden we later collega’s!” 

Terug naar het overzicht