Zorgconsulenten ondersteunen bij uiteenlopende zorgvragen

04 augustus 2022

Medicatievoorraad controleren, pijnscores bijhouden, palliatieve zorg: de taken van een zorgconsulent zijn heel divers. Vorig jaar zijn er binnen de regio Noord- en Midden-Limburg drie zorgconsulenten gestart: Juul Smits, Marie-José Abels en Marion Mestrom. Ze voeren deze taak uit naast hun reguliere werkzaamheden en werken samen met de medische dienst, de artsen, de pastor en de andere paramedici binnen de regio.

Inmiddels zijn ze een jaar aan de slag in hun nieuwe rol. Marion: “In het begin was het even zoeken: waar en hoe begin je? Hoe pak je het aan? Maar nu hebben we hier wel een weg in gevonden. Een aantal dagdelen per week zijn we op de medische dienst aanwezig, waar mensen ons persoonlijk kunnen benaderen en we hebben een e-mailadres voor vragen van groepen.” 

Ondersteunen en adviseren
Marie-José: “Onze rol is eigenlijk heel divers. We ondersteunen de artsen door bijvoorbeeld de medicatievoorraad te controleren en het uitvoeren van PCR-testen of urinetesten. Maar we adviseren ook de groepen bij wondverzorging, we observeren cliënten bij pijnscores of we ondersteunen bij rouw.” 

Juul, die werkzaam is als hoofdwacht, vertelt dat de rol van zorgconsulent mooi aansluit bij zijn functie: “Als hoofdwacht ben ik gewend om medische handelingen te verrichten, bijvoorbeeld het aansluiten van een morfinepomp. Door mijn functie ben ik op de hoogte van wat er speelt op groepen, daardoor kan ik vaak snel schakelen." 

Zorgconsulenten Marion Mestrom, Juul Smits en Marie-José Abels. 
 




"Er is wel een duidelijk verschil: als hoofdwacht ben je vooral bezig om acuut iets op te lossen, bij mijn rol als zorgconsulent is dat echt anders. Je bent meer een verbindende factor. Wat ik vooral leuk vind, is dat je in deze rol bezig bent met werkzaamheden die je wat langer vooruit kunt plannen en ook zelf kunt opvolgen. Bijvoorbeeld het inzetten van ergotherapie.”

Andere doelgroepen
Marion is groepsbegeleider op woongroep Polderhof: “Het werken op de groep vind ik nog steeds ontzettend leuk. Maar het bijzondere van mijn rol als zorgconsulent is dat ik nu ook op andere groepen kom: verschillende doelgroepen met vaak een hele andere dynamiek dan ik gewend ben. Maar ‘mijn groep' zou ik zeker niet willen missen! Het is juist de combinatie van het werken op de groep en de rol van zorgconsulent die het zo afwisselend maakt. Ik ga echt met plezier naar mijn werk, en dat is ook iets wat ik heel belangrijk vind.”

Marie-José: “Omdat onze rol zo divers is, doen we veel ervaring op in allerlei werkzaamheden en op allerlei gebieden. We worden daarbij ook ondersteund met behulp van opleiding. Zo hebben we sinds vorig jaar de palliatieve zorg overgenomen van de voormalige palliatieve zorgconsulenten. Inmiddels ben ik zelf de opleiding Palliatieve zorg gestart en ik hoop dan ook straks nog beter te kunnen ondersteunen hierin, ook tijdens mijn werk als groepsbegeleider bij de senioren. Daarnaast volgen we binnenkort een cursus wondverzorging en een cursus triage.”

Uitleg geven op de groepen
Juul: “In principe zijn we beschikbaar voor alle cliënten van Koraal regio Noord- en Midden-Limburg, maar we merken dat we nog niet overal voldoende bekend zijn binnen de regio. Daarom gaan we de groepen bezoeken zodat we uitleg kunnen geven over wat we doen en we een beter beeld krijgen bij de behoefte van de groepen en cliënten. Door de coronabeperkingen was dit tot op heden nog niet echt mogelijk." 

"Ook vinden we het belangrijk om bewustwording rondom bepaalde thema’s te gaan creëren. Denk bijvoorbeeld aan een thema als tandenpoetsen of fysieke belasting. We hebben dus volop plannen!” 

Terug naar het overzicht