Het liéfst thuis

De kracht van Trauma Informed Care

Kinderen, jongeren, ouders, financiers en medewerkers: iedereen vraagt de beste ondersteuning van Koraal. Tegelijkertijd leren ervaringen en nieuwe onderzoeken ons dat specialistische hulp nóg beter kan. Problemen staan immers nooit op zichzelf, maar doen zich voor in een complex web van interacties, uitwisselingen en betekenisgeving. Dat is zeker het geval bij mensen met cognitieve en/of adaptieve beperkingen die ingrijpende ervaringen hebben meegemaakt in hun jeugd en hulp vragen voor psychische en sociale problemen.

Koraal heeft besloten om op het gebied van jeugdhulp en onderwijs te gaan werken middels Trauma Informed Care (TIC), een werkwijze met meer oog voor verbinding, veiligheid en regulatie en met meer aandacht voor de impact van ingrijpende jeugdervaringen en de effecten daarvan op de hersenen, emoties, denkpatronen en het uiteindelijke gedrag. Een werkwijze die bovendien rekening houdt met de impact op de medewerkers die ermee aan de slag gaan. TIC helpt ons om elkaar nóg beter te begrijpen. Zodat we samen tot optimale ondersteuning voor elkaar én de beste resultaten kunnen komen.

Graag vertellen we meer over de uitgangspunten van Trauma Informed Care. Daarom maken we de 10-delige reeks 'De kracht van Trauma Informed Care'. Het hoofdartikel beschrijft samenvattend wat TIC precies inhoudt. Daarnaast vertellen collega's hoe zij naar Trauma Informed Care kijken en welke voordelen de nieuwe werkwijze heeft voor jeugdigen, ouders én medewerkers.
 Klik op de onderstaande items om de bijbehorende artikelen te lezen...