“Met TIC kijken we veel meer naar de batterij van de ouders”

17 augustus 2022

Niet meer de vraag ‘wat is er mis met jou’, maar de vraag ‘wat is jou of jullie overkomen en hoe kunnen wij hierbij helpen’. Deze nieuwe benadering, waarin er meer aandacht is voor de levensgeschiedenis én krachten van ouders, is cruciaal om een crisissituatie aan het thuisfront en een uithuisplaatsing van een kind zoveel mogelijk te voorkomen, zegt ambulant behandelaar Marvin van Erp. “Ouders zijn de drijvende kracht achter het gezin, maar we mogen niet verwachten dat hun batterij altijd maar honderd procent vol is.”

Een uithuisplaatsing van kinderen onder de twaalf jaar zoveel mogelijk voorkomen. Dat is de voornaamste missie van Marvin van Erp, die zich als ambulant behandelaar voor een groot deel bezig houdt met behandeling en therapie gericht op álle risicofactoren die samenhangen met het gedrag van een kind. Marvin ontmoet vaak gezinnen waarin een crisissituatie plaatsvindt en een uithuisplaatsing dreigt. “Het contact met het gezin verloopt heel uitvoerig”, vertelt hij.

“Minimaal drie keer per week bezoeken mijn collega’s en ik de ouders. Daarbij zien de ouders telkens hetzelfde gezicht. En hoeven ze hun levensverhaal dus niet steeds opnieuw te vertellen. We blijven langere tijd betrokken bij een gezin. We nemen écht de tijd voor ouders, bouwen aan wederzijds vertrouwen en gaan op zoek naar het verhaal dat ze zelf willen vertellen. Zo kunnen we ontdekken wie de ouders zijn en wat ze hebben meegemaakt.”

Marvin van Erp De kracht van Trauma Informed Care Koraal

Op zoek naar de oorzaken
Deze ontdekkingstocht is een van dé aandachtspunten binnen de probleem- en krachtenanalyse. Marvin: “We bestuderen samen met betrokkenen de crisissituatie en het gedrag van het kind - bijvoorbeeld agressie - en kijken naar de oorzaken binnen het gezin, op school of ergens anders die ervoor zorgen dat dit gedrag (vaak signaalgedrag), plaatsvindt. Vervolgens bepalen we samen welke aandachtsgebieden we gaan aanpakken. Als ouders tijdens ruzies bijvoorbeeld schelden en met spullen gooien, dan is het belangrijk om te bekijken: wat zorgt ervoor dat dit gebeurt, wat ligt er onder?’ Vervolgens werken we samen aan hoe we dit kunnen voorkomen en wat daar voor nodig is. En hoe we kunnen voorkomen dat het kind dit gedrag overneemt.” 

Achter dergelijke ruzies zit vaak een heel verhaal. “Daar gaan we samen naar op zoek”, vervolgt Marvin. “Zo ontstaat er meer inzicht in de copingmechanismes die ouders vaak onbewust toepassen. Door daar over te praten, valt soms al een deel van de spanning weg. En ontstaat er een ingang om deze niet-helpende mechanismen aan te pakken.”
 

Rust bewaren
“Na een uitvoerige analyse stellen we samen een plan van aanpak op waarin we beschrijven welke bepalende factoren de hoogste prioriteit hebben en hoe ze hier op een helpende manier mee kunnen omgaan”, gaat Marvin verder. “We beschrijven bijvoorbeeld een positief bed-ritueel: wat kun je doen om je kind op een fijne manier naar bed te brengen? Maar denk bijvoorbeeld ook aan het bieden van nabijheid in plaats van een kind weg te sturen na ongewenst gedrag. Kinderen leren in een relatie tot een ander, dus moeten we deze relatie zien te versterken. Zo geven we het gezin handvatten voor het parkeren en aanpakken van problemen. Met als doel om de rust te bewaren of te hervinden.”

Klein beginnen
De overstap naar Trauma Informed Care voelt voor Marvin natuurlijk aan. Sterker nog: TIC bevestigt de manier waarop hij altijd naar zijn werk heeft gekeken. “De focus op de batterij van de ouders is er binnen mijn vakgebied altijd al geweest. Het verschil is dat we nu nóg meer tools en theoretische kennis tot onze beschikking hebben. Belangrijk is dat we klein beginnen en ons bewust worden van onze nieuwe houding, dat we anders gaan denken en meer vanuit de basis gaan kijken naar wat er áchter het gedrag schuilt. We zijn immers ons eigen instrument. Als we dat bewust gaan doen, dan weet ik zeker dat TIC de gezinnen die we ondersteunen veel gaat opleveren.”
 



De kracht van Trauma Informed Care

Dit artikel is het tiende en laatste deel uit de reeks ‘De kracht van Trauma Informed Care’. Klik op het onderstaande item om naar de verzamelpagina te gaan met alle artikelen. 

Terug naar het overzicht